Hogyan alakul ki, mit jelent a skizofrénia?

A skizofrénia, vagyis mikor hasad az elme. A skizofrénia szó a görög “skizo” – hasít – és a “phren” – szellem – szavakból ered.

A skizofrénia nem egy betegségre vonatkozik, hanem egy összefoglaló név a pszichotikus állapotok közé sorolt agyi betegségeknek. Ezen betegségek közös jellemzője, hogy a beteg akarata, gondolatai és érzelmei széthullnak. Az elmegyógyászati betegségek velejárói, a realitásérzék elvesztése, érzékcsalódások, hallucinációk, téveszmék. Ez az állapot más betegségek esetén is előfordulhatnak, de akkor a felsorolt tünetek közül csak egy-egy dominál. Mai nézeteink szerint több tényező játszik szerepet a betegség kialakulásukban, de a pontos kiváltó okokat a tudomány még nem ismeri. A skizofrénia esetén inkább hajlamról és nem okokról szoktunk ezért beszélni, amely több tényező együttes megléte esetén alakul ki.

A betegséget súlyos lelki problémák, stressz, baleseti trauma, gyógyszer- vagy droghatás, egyéb környezeti vagy pszichés hatások hozhatják felszínre, vagy a későbbiekben erősíthetik. A legfontosabb hajlamosító tényezők a genetikai adottságok. Egy skizofrén betegek rokonainál valamivel nagyobb a megbetegedés kockázata, mint akinek nem fordult elő hasonló probléma a családban. A hajlamot bizonyos személyiségjegyek is mutathatják, gyakori a skizofrén betegek esetében, hogy már betegségük előtt is félénkek, visszahúzódóak, érzékeny, sebezhető emberek voltak.

Ez persze nem azt jelenti, hogy ha valaki a fent említett tulajdonságokkal rendelkezik, akkor előbb utóbb nála is diagnosztizálni fogják a skizofréniát. Amennyiben valakinél mégis kiderült, hogy skizofréniás, a betegség kezelése ma már nagyon hatékony. A gyógyszeres kezelés mellett, főleg pszicho- és szociálterápiás foglalkozások alkalmazhatok. A kezelés evvel együtt inkább tüneti jellegű, a betegség kiváltó okait nem szünteti meg. (forrás)

Címkék:    

Related Articles