Elkerülhető-e a cukorbetegség?

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) meghirdette a diabétesz elleni harcot.

Jelenleg kb. 422 millió felnőtt szenved cukorbetegségben a világon, legtöbben a fejlődő országokban. A kettes típusú (felnőttkori) cukorbetegség okai között vannak a túlsúly, a mozgásszegény életmód és a stressz (Három S: Szupraalimentáció, Szedentarizmus, Stressz).

Régebben ez a típusú betegség szinte kizárólag felnőtteknél fordult elő, ma pedig már egyre több gyermek is érintett.” – áll a WHO közleményében.

Hogyan csökkenthetjük a cukorbetegség kialakulásának kockázatát? “Újra kell gondolnunk az életmódunkat. Vigyázzunk a túlzott szénhidrátbevitelre, próbáljunk minél többet mozogni és kerüljük az elhízást.”

Az Egészségügyi Világszervezet arra is felhívta a figyelmet, hogy a betegek számos országban nehezen férnek hozzá a szükséges gyógyszerekhez, köztük az életmentő inzulinhoz.

A diabétesz hosszú távon súlyos egészségügyi kockázattal jár: miokardiális infarktus, agyvérzés, vakság, veseelégtelenség. Számos betegnek amputálni kell a lábait is. 2012-ben 1.5 millióan haltak meg a cukorbetegség szövődményeiben. A WHO szerint ezen halálesetek nagy része elkerülhető lett volna. (Santé Magazine, külső kép: wikimedia.org)

Címkék: