Allergiaszezon

Az Egészségügyi Világszervezet a negyedik legelterjedtebb betegségnek nyilvánította az allergiát, s az előrejelzések szerint 2050-re minden második ember fog szenvedni annak valamelyik formájától.

Legyen az élelmiszer- , gyógyszer- vagy pollenérzékenység, a háttérben mindig egy örökletes hajlam van. A genetika önmagában azonban nem magyarázat az egyre növekvő allergiás és asztmás betegek számára.

A környezet – a levegő, amit beszívunk, az étel amit elfogyasztunk, a tárgyak amiket megérintünk – milliónyi allergén anyagot tartalmaz, melyek káros hatását megsokszorozza a környezetszennyezés. “ – áll az Egészségügyi Világszervezet közleményében. Nem elég tehát az éppen aktuális pollenszintet figyelni, hanem- különösen a nagyvárosokban – a szmog is kiválthat allergiás reakciót.

Az allergiás betegek számának ily hirtelen növekedése a környezetszsennyezés mellett a megváltozott életmódnak is köszönhető. Az asztalunkra kerülő zöldségeket gyomirtóval, az állati termékeket növekedésgyorsítóval és antibiotikummal kezelték, mi magunk is egyre több gyógyszert fogyasztunk (már a gyermekkortól), nem csoda tehát, hogy egyre több emberben alakul ki valamilyen kóros érzékenység.

Hogyan kerülhetjük el, hogy a gyermekeink is allergiás betegek legyenek? Hagyjuk a kicsit – módjával-  a porban játszani, mindenfélét összetapogatni – így erősödik az immunrendszere. Fontos, hogy gyermekkorban találkozzon számos mikrobával és megtanuljon a szervezete védekezni ellenük.

Hálistennek ma már korábban és biztosabban lehet diagnosztizálni az esetleges allergiákat, mint néhány évvel ezelőtt.

Címkék:    

Related Articles