Munkahelyi stressz

A legújabb európai felmérések szerint a dolgozó felnőttek 9%-a szív marihuánát, 30%-uk dohányos és jóval többen funkcionális alkoholisták  – mind a munkahelyi stressz miatt. Az egyre hosszabbodó munkaidő, a testi-lelki fáradtság, s nem utolsósorban a főnökség okozta nyomás miatt egyre többen válnak függővé.

A kutatók azt ajánlják, hogy tanuljuk meg még idejében felismerni a stresszre utaló jeleket. Ilyenek az álmatlanság, a gyakori éjszakai megébredés, ingerlékenység, a koncentrációs képesség csökkenése. Fizikai tünetek lehetnek a fáradtság, fejfájás, magas vérnyomás.

Ha már felismertük a tüneteket, érdemes elgondolkodni ezek okán. Túl sok felelősségteljes feladatot bíztak ránk? Nem tudunk megbirkózni a kötelező munkamennyiséggel? Vagy épp ellenkezőleg, nem használjuk ki a képességeinket? Valamelyik kollégával rossz  a kapcsolat, vagy a főnökünk tesz idegbajossá?

Vannak helyzetek, amelyeket mi is meg tudunk oldani – ha őszinteséggel és empátiával állunk hozzá a problémákhoz. Érdemes azonban igénybe venni egy szakértő segítségét is – egyre több a munkahelyi problémákra specializálódó pszichológus, aki a stresszt és az általa kiváltott esetleges függőséget is kezelni tudja.

Címkék: