Kóla helyett vizet!

Philadephia júniusban vált az első olyan amerikai nagyvárossá, ahol különadóval sújtják az egészségtelen, cukros és szénsavas üdítőket. Az adó mértéke literenként 50 cent, ez alól csak a bizonyíthatóan gyümölcsből vagy tejből készült üdítők kaptak felmentést. Az üdítőital-lobby perrel fenyegetőzik.

A törvényt, mely 2017 januárjában lép érvénybe, nagy többséggel fogadta el a városi tanács. Philadelphiában, Amerika ötödik legnagyobb városában a felnőttek 68, a gyermekek 41%-a túlsúlyos vagy elhízott. Ez az arány különösen a szegényebb néprétegekben jelentős – ők az olcsó, egészségtelen üdítők legnagyobb fogyasztói.

A városban már régebb sikerült betiltani a szénsavas, cukros levek árusítását az iskolákban – ennek meg is volt az eredménye, azóta jelentősen csökkent a kövér gyerekek száma. Jim Kenney, a demokrata polgármester a különadóból származó évi 90 millió dollárt új napközik és bölcsődék építésére, valamint egészségügyi tájékoztató kampányok finanszírozására szeretné fordítani.

A nagy üdítőitalgyártó cégek bíróság elé akarják vinni a különadó ügyét, hátrányos megkülönböztetésre hivatkozva. Szerintük az emberek továbbra is vásárolni fogják a termékeiket – de a városon kívüli nagy hipermarketekben, s így több kisebb üzlet csődbe juthat. (www.allodocteurs.fr)

Címkék:    

Related Articles