Méreg a reggelizőtálkában?

Az Eljövendő generációkért civil szervezet szerint a legtöbb, az Európai Unóban gyártott müzli nyomokban olyan gyomirtókat tartalmaz, melyek szervezetünkben felboríthatják az endokrin rendszer működését. Noha a termékenként előforduló méreganyag nem éri el az egészségkárosítás küszöbét, hozzájárulhatnak a „koktél-effektus” kialakulásához: az egyéb módokon (más élelmiszerek, kozmetikai cikkek, ruhaanyagok által) a testbe jutott gyomirtónyomok egymás hatását felerősítve súlyos egészségi problémákat okozhatnak.

Október 11-én megjelent tanulmányában a civil szervezet közzétette a legtöbb gyomirtót tartalmazó müzlik listáját: a nem „bio” termékekben 9.4 egységnyi méreganyagot találtak, melyekből több bizonyítottan megzavarja a belső elválasztású mirigyek működését. A nagy áruházak által forgalmazott márkák, a Kellog’s, a Nestlé, a Jordans mind megbuktak a vizsgálaton. A bioboltokban található, ellenőrzött ökológiai gazdaságokból származó reggelizőpelyhek viszont még nyomokban sem tartalmaztak gyomirtót.

Szakértők szerint a nyomokban növényvédő szereket tartalmazó élelmiszerek fogyasztása még nem feltétlenül egészségkárosító – amennyiben nem haladjuk meg a napi 50-100 gr-ot. Sajnos, ehhez hozzáadódnak a kozmetikai szerekkel, benzingőzzel, műanyagokkal érintkezés közben felszívódó mérgek is – ezek együttesen már komoly veszélyforrást jelentenek – különösen a gyerekekre.

Noha az Európai Bizottság jelenleg is tárgyal a növényvédő szerek szabályozásáról, a civil szervezetek szerint  – gazdasági érdekből – túl magasra teszik az egészségkárosító anyagok küszöbértékét. (Allodocteurs)

Címkék: